13,00 lei (TVA inclus)

Pinten cu rotiță pentru montat faguri, mâner scurt

50 în stoc

Adaugă la Dorințe
Adaugă la Dorințe
EAN: 5949551012641 SKU: 40430 Categorie:

Descriere

Pinten cu rotita pentru montat faguri

Pinten cu rotita pentru montat faguri foloseste la montarea fagurilor artificiali pe sarmele ramelor apicole. Pentru aceasta, avem nevoie atat de pintenul apicol, cat si de un calapod – suport pentru foita de ceara, confectionat pe cotele interioare ale ramei. Acest calapod se umezeste in prealabil, pentru ca foita de ceara sa nu se lipeasca cand sarma este apasata in foita cu pintenul.

Pe calapod se aseaza foita. Peste foita se aseaza rama insarmata, cu sarmele bine intinse, avand grija sa lasam un rost de dilatare de 5 mm pe toate laturile, exceptand leatul superior, unde foita poate fi apropiata. Cu ajutorul pinten cu rotita pentru montat faguri, se calca de-a lungul sarmelor, impingandu-le usor in ceara.

Daca fagurii sunt din ceara naturala, sarma se va lipi de acestia. Nu este nevoie de o apasare prea puternica.

Pinten cu rotita pentru montat faguri are un canal de circa 1mm, cu ajutorul caruia se mentine linia sarmei. Adancimea canalului este de asemenea potrivita, astfel incat sarma sa fie doar amprentata in foita de ceara, fara a o perfora.

Rotita este fabricata din cupru, astfel incat sa inmagazineze caldura, pinten cu rotita pentru montat faguri putand fi scufundat in apa fierbinte, inainte de a calca pe sarma si a o apasa in fagure.

Ce trebuie sa stim despre montarea fagurilor in cadrul ramelor apicole cu ajutorul pinten cu rotita pentru montat faguri?

 • Este bine sa folosim faguri din ceara naturala. Ceara naturala de albine este lipicioasa si adera la sarmele ramelor, in timp ce produsele petroliere sunt alunecoase si se scurg de pe sarmele ramelor apicole
 • Fagurii din ceara naturala sunt mai grosi iar culoarea acestora este mai mata, in timp ce fagurii la fabricarea carora s-au folosit alte materiale decat ceara, de obicei substante chimice, sunt mai subtiri, mai transparenti, nu se lipesc atat de bine pe sarme si se pot curba
 • La montarea fagurilor in cadrul ramei apicole este bine sa fie lasat un rost de dilatare pe cele doua margini stanga/dreapta si la partea de jos. Apicultorul monteaza fagurii cu ajutorul pinten cu rotita pentru montat faguri la temperatura mediului ambient – care poate fi in jur de 20 grade, in timp ce in stup sunt poate 40 grade; este bine ca foita de ceara sa aiba un mic rost de dilatare de cativa mm astfel incat sa nu se curbeze impanandu-se in lemn. La partea superioara, foita poate fi lipita de leatul ramei. Rostul de dilatare se lasa stanga, dreapta si jos.

Care sunt calitatile fagurilor montati pe ramele apicole?

Fagurii de miere sunt structuri hexagonale complexe create de albine pentru a stoca mierea, polenul și puietul. Ei sunt fabricați din ceară, o substanță secretată de glandele speciale ale albinelor lucrătoare. Fagurii au o serie de calități care le fac esențiale pentru viața stupului:

Structura:

 • Fagurii sunt construiți cu o precizie uimitoare, având un unghi de 120 de grade între celule, care maximizează spațiul și minimizează cantitatea de ceară necesară.
 • Această structură hexagonală este extrem de rezistentă, putând suporta greutatea mierii și a albinelor.
 • Celulele hexagonale sunt de asemenea eficiente din punct de vedere termic, permițând albinelor să regleze temperatura din interiorul stupului.

Proprietăți antimicrobiene:

 • Ceara din care sunt fabricați fagurii conține propolis, o substanță cu proprietăți antimicrobiene și antifungice.
 • Acest lucru ajută la protejarea mierii și a polenului de bacterii și ciuperci, menținându-le proaspete și comestibile pentru o perioadă mai lungă de timp.

Igienă:

 • Albinele își curăță cu grijă celulele fagurilor înainte de a le umple cu miere sau polen.
 • Acest lucru ajută la prevenirea contaminării și la menținerea stupului igienic.

Comunicare:

 • Fagurii joacă un rol important în comunicarea dintre albine.
 • Albinele dansează pe faguri pentru a indica locația surselor de hrană altor albine din stup.
 • Feromonii secretați de albine pe faguri pot fi de asemenea utilizați pentru a transmite informații despre starea stupului și despre nevoile coloniilor.

Valoare nutritivă:

 • Fagurii de miere pot fi consumați ca atare și sunt o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și enzime.
 • Ceara conținută în faguri are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante și poate fi benefică pentru sănătatea digestivă.

Tipuri de faguri:

Există două tipuri principale de faguri:

 • Faguri de miere: Aceștia sunt fagurii în care albinele stochează mierea.
 • Faguri de puiet: Aceștia sunt fagurii în care regina depune ouăle. Fagurii de clocit au celule mai mici decât fagurii de miere.

Importanța fagurilor:

Fagurii sunt esențiali pentru supraviețuirea coloniilor de albine. Ei oferă un loc sigur pentru stocarea mierii și a polenului, pentru creșterea larvelor și pentru comunicarea dintre albine. Fagurii contribuie de asemenea la menținerea sănătății stupului și la protejarea mierii de contaminare.

Concluzie:

Fagurii de miere sunt structuri uimitoare care joacă un rol vital în viața albinelor și în producția de miere. Proprietățile lor unice le fac esențiale pentru supraviețuirea coloniilor de albine și pentru menținerea sănătății stupului.

Mai multe informatii despre fagurii albinelor puteti gasi aici:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Fagure_de_miere

Care este oferta noastra de faguri artificiali din ceara naturala?

In privinta fagurilor nostri, cu ceara la schimb sau la liber, puteti gasi oferta aici:

https://apinatura.ro/categorie-produs/ceara-si-faguri/

Lungime pinten cu rotita pentru montarea fagurilor:

18 cm 

Diametru rotita zimtata din cupru:

20 mm 

Greutate pinten cu rotita pentru montat faguri:

40 gr. 

Informații suplimentare

Greutate 0,040 kg
Dimensiuni 18 cm

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Pinten cu rotiță pentru montat faguri, mâner scurt”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și…