75,00 lei (TVA inclus)

Soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă, 42 x 49 x 6 cm

Stoc epuizat

EAN: 5949551013273 SKU: 50020 Categorie:
Adaugă la Dorințe
Adaugă la Dorințe

Descriere

Soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă, 42 x 49 x 6 cm

Soclu din lemn pentru stup 10 rame, prevazut cu inchizator de urdinis rabatabil – care este in acelasi timp si scandurica de zbor.

 

Dimensiuni soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă

 

Lungime:

49 cm

Lățime:

42 cm.

Înălțime:

6 cm 

Material soclu din lemn pentru stup 10 rame:

Lemn de brad selecționat, avand nodurile cazatoare inlocuite, blatul imbinat in falturi si asamblat cu holsuruburi.

 

Ce este soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă, 42 x 49 x 6 cm și care este rolul său?

  • Soclurile stupilor sunt fabricate de obicei din lemn, dar pot fi confecționate și din plastic sau polistiren. Au o înălțime tipică de 2 până la 6 cm și sunt concepute pentru a se potrivi sub corpul principal al stupului.

 

  • Scopul principal al soclu din lemn pentru stup 10 rame este de a oferi stabilitate stupului. Acest lucru este important mai ales în zonele cu vânt sau cu trafic intens, deoarece ajută la prevenirea răsturnării stupului. Soclurile ajută, de asemenea, la menținerea stupului ridicat de la sol, ceea ce poate ajuta la prevenirea pătrunderii dăunătorilor și a umezelii.

 

  • Soclurile au, de asemenea, orificii de ventilație care permit circulația aerului în stup. Acest lucru este important pentru a menține stupul răcoros și uscat, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor și a dăunătorilor.

 

  • Urdinișul este situat pe partea din față a soclului. Este o deschidere mică care permite albinelor să intre și să iasă din stup. Urdinișul poate fi reglat pentru a controla cantitatea de trafic de albine care intră și iese din stup.

 

  • Soclurile stupilor sunt o parte importantă a oricărui stup bine întreținut. Ele oferă stabilitate, ventilație și control al traficului de albine, toate fiind esențiale pentru sănătatea și bunăstarea coloniilor de albine.

 

Soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă, 42 x 49 x 6 cm

 

Ce este stupul vertical, din ce se compune și care este modul de dezvoltare a coloniei? 

Prin modul lor de construcție, aceștia valorifică felul de comportament al albinelor în condiții naturale și principiile ce stau la baza dezvoltării și activității productive a familiei de albine.

Aceste principii sunt: dezvoltarea pe verticală a familiilor de albine, depozitarea rezervelor de hrană (miere și pastură) deasupra zonei de creștere a puietului, extinderea în sus a suprafeței de depunere a ouălor de către matcă.

Stupii verticali au ramele suprapuse în două sau mai multe rânduri, în interiorul aceleiași cutii sau în corpuri etajate, pot avea deschiderea deasupra sau lateral iar ramele din interior pot fi așezate în pat rece (perpendiculare pe peretele urdinișului) sau în pat cald (paralele cu peretele urdinișului).

Stupul vertical se compune în special din următoarele componente:

Soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă sau fund antivarroa în funcție de construcția lui, de asemenea acestea pot fi funduri fixe sau mobile. Fundul plin este format dintr-o tăblie de lemn care formează fundul propriu-zis și laterale pentru a-i conferi rezistentă.

Soclu antivarroa este foarte folosit în ultimii ani în urma reglementărilor introduse și datorită nevoii de a lupta mai eficient împotriva dăunătorilor familiei de albine. Fundul antivarroa este format dintr-o ramă de lemn solidă peste care se prinde o plasă metalică cu găurele, e de preferat ca plasa metalică să acopere peste 90% din suprafața fundului.

Soclu din lemn pentru stup 10 rame este componenta cea mai predispusa la uzură astfel fundurile mobile sunt de preferat, putând fi înlocuite mai ușor și curățate la începutul și sfârșitul sezonului apicol.

Podișorul stupului vertical poate fi plin sau cu sită pentru aerisire (ventilație). Acesta este format dintr-o ramă de lemn peste care se prinde placaj sau sită metalică în funcție de preferința apicultorului.

Podișorul hrănitor este o variantă des utilizată, având scop atât pentru acoperirea ramelor de cuib sau magazie cât și utilizarea lui pentru completarea rezervei de hrană a familiei de albine de ori de câte ori este nevoie.

Capacul stupului are înalțimea de 90 mm, având dimensiunea interioară mai mare decât a stupului, format dintr-o ramă de lemn peste care se prinde un placaj de 10 mm grosime și se acoperă cu tablă zincată, cu colțurile cositorite pentru a nu permite apei să se infiltreze.

 

Soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă, 42 x 49 x 6 cm este fabricat in Romania.

 

În afară de stupii cunoscuți în România, ce alte tipuri de stupi există în lume?

 

  • Stupul Langstroth: Cel mai popular tip de stup din lume, stupul Langstroth a fost inventat de Lorenzo Langstroth în 1851.

Este un stup vertical, format din corpuri cu rame care pot fi scoase și inspectate cu ușurință. Stupii Langstroth sunt relativ ușor de întreținut și sunt o opțiune bună pentru atât apicultorii începători, cât și pentru cei experimentați. De obicei, stupii Langstroth sunt confecționați pentru 10 rame și au soclu din lemn cu scândurică de zbor rabatabilă

 

  • Stupul Warre: Stupul Warre este un stup vertical, care a fost conceput pentru a fi gestionat natural.

Este realizat din materiale naturale, cum ar fi lemnul și paie, și nu necesită utilizarea de produse chimice sau alte tratamente. Stupii Warre sunt o alegere bună pentru apicultorii care doresc să adopte o abordare mai naturală a apiculturii

 

  • Stupul Top Bar: Stupul Top Bar este un stup orizontal, care are un singur nivel de rame.

Ramele sunt așezate deasupra unui bară superioară, care poate fi scoasă pentru a inspecta fagurii. Stupii Top Bar folosesc soclu din lemn. Sunt relativ ușor de întreținut și sunt o opțiune bună pentru apicultorii care doresc un stup simplu și ușor de utilizat.

 

Soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă, 42 x 49 x 6 cm este elementul de bază al stupului. 

 

Vă recomandăm să aveți în vedere, de asemenea, un alt accesoriu important al stupului: capacul

Capac stup 10 rame, învelit cu tablă

Mai multe informații despre diferite tipuri de stupi puteți afla pe pagina Wikipedia în limba română:

Tipuri de stupi

Dacă sunteți începător, puteți adresa întrebări specifice în magazinele noastre – Giulești sau Tămâioara, pe chatul de WhatsApp 0744770505 însoțit de scurte filmulețe sau poze, ori pe grupul nostru de Facebook:

Apinatura grup – Facebook

 

Sau puteți găsi răspuns pe unul dintre forumurile pentru apicultură:

Stupăritul forum apicultură

 

Vă așteptăm și cu recenzii aici, după achiziționarea acestui produs.

Cu drag,

Apinatura 

Informații suplimentare

Greutate 6,500 kg
Dimensiuni 49 × 42 × 6 cm

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Soclu din lemn pentru stup 10 rame, cu scândurică de zbor rabatabilă, 42 x 49 x 6 cm”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și…