120,00 lei (TVA inclus)

Veninul, Jean Gâlcescu

5 în stoc

Adaugă la Dorințe
Adaugă la Dorințe
EAN: 2000000016306 SKU: 13220 Categorie:

Descriere

Veninul, Jean Gâlcescu

Aparuta din atentia acordata acestui domeniu de catre autor, inca din anii ’80, atat pentru beneficiile sale in privinta sanatatii cat si pentru aspectele financiare, „Veninul” este o carte utila, o lectura initiatoare si un ghid indispensabil pentru orice debutant, interesat de acest subiect: al obtinerii, pastrarii si comercializarii veninului de albine.

Ce este veninul de albine?

 • Veninul de albină sau apitoxina este veninul secretat de lucrătoarele mai multor specii de albine. Apitoxina este substanța care rămâne după ce partea volatilă a veninului de albine dispare în contact cu aerul. Apitoxina este folosită ca mijloc de apărare împotriva prădătorilor și în luptele interne din colonie.

 

 • Este o substanță complexă. Elementul cel mai activ este o substanță alcalină formată dintr-un amestec de proteine: polipeptid citotoxic melitina (formula chimică: C131H229N39O31)

 

 • Tratamentul prin înțepături de albină, sau infiltrații cu apitoxină, cum le spun specialiștii din zilele noaste, sunt cunoscute încă din antichitate pentru virtuțile lor terapeutice. Veninul de albină se folosește în medicină (apiterapie sau apitoxoterapie) ca tratament complementar sau alternativ în durerile reumatice sau altor afecțiuni articulare datorită efectului antiinfecțios al peptinei 401 ce intră în compoziția sa și al melitinei care acționează asupra sistemului imunitar corectând atacuri ale anticorpilor asupra articulației și mielinei.

 

 • După ce ajunge în organism, veninul de albine stimulează hipofiza să secrete ACTH, care la rândul lui stimulează cortexul glandelor suprarenale să secrete cortizol. Prin urmare, veninul de albine stimulează secreția internă de cortizol. De asemenea, veninul este și un important imunostimulant pentru organismul uman.

 

 • Afectiuni ale coloanei vertebrale (spondiloze, discopatii, sindromul spastis paravertebral, dorsalgii, lombalgii, sindromul isciaticus). Este foarte eficient și în afecțiunile sistemului nervos (depresii, insomnii, cefalee și nevroze), în sindromul psihosomatic (bronsită, colecist, colite, hepatite) sau în sindromul hipertensiv

 

Cine este Jan Gâlcescu?

Jan Gâlcescu este inventatorul primului dispozitiv din lume care colecteaza veninul de la albine. Un aparat care deschide perspective atragatoare pentru apicultorii din Romania, avind in vedere ca un gram de venin costa peste granita 100 de dolari.

Dispozitivul care goleste punga cu venin a albinei fara a duce la moartea acesteia este poate una dintre cele mai mari realizari ale lui Jan Galcescu, a carui activitate este in proportie de 30% axata pe cercetare. Dispozitivul stimuleaza albina, iar aceasta inteapa o bucata de gem acoperita cu o folie de cauciuc foarte subtire, eliberind veninul din punga colectoare. Substantele volatile se evapora, iar veninul cristalizat ramine astfel pe folie.

„Este a treia varianta a produsului si ultima, cea mai performanta. De aici inainte nu stim ce s-ar mai putea face. Aparatul are cicluri automate de programare. Se programeaza ziua, se porneste si se opreste singur. Are forme de unda optima, care nu agreseaza stupii, iar aparatul este adaptabil pentru orice tip de familie de albine“.

Pentru a-si promova si testa produsul in acelasi timp, primele douazeci de aparate au fost distribuite gratuit apicultorilor. „Erau foarte reticenti, nu credeau ca poate exista asa ceva. Au fost insa multumiti dupa ce le-au testat“, spune Jan Galcescu.

O data cu achizitionarea aparatului, apicultorii vor primi si instructiuni precise despre modul de folosire si „ponturile“ pentru obtinerea unui venin de calitate. Deloc dificila, dar laborioasa si presupunind multa rabdare, indeminare si atentie, procedura de colectare a veninului cere medii speciale si spatii de depozitare adecvate. Eforturile sint insa pe deplin rasplatite, avind in vedere ca pretul un gram de venin la export este de 100 de dolari. Importanta este deci incercarea comercializarii peste hotare, fabricile de medicamente din tara fiind mai putin interesante, in conditiile in care importurile in domeniu iau amploare.

„Purtam discutii cu persoane direct interesate pentru infiintarea unei banci de venin unde fiecare apicultor sa isi vinda cantitatea de venin“, spune Jan Galcescu.

Aparatul costa in jur de 120 de dolari, cu TVA inclus, iar inventatorul spune ca pretul este foarte mic in comparatie cu munca depusa pentru fabricarea dispozitivului, iar amortizarea cheltuielilor se face intr-un timp foarte scurt.

Prea putini studenti au curajul sa demareze o afacere pe cont propriu

„Suntem receptivi la orice propunere si dam posibilitatea oamenilor cu idei sa isi testeze produsele pe piata, pe riscul nostru. Ei vin cu ideea, noi producem si vedem cum merge. De asemenea, furnizam proiecte si placi pe care se monteaza componentele, pentru studentii care vor sa lucreze acasa si atunci cind termina facultatea sa aiba deja pusa pe picioare o mica afacere proprie. Contam foarte mult pe o colaborare a Inspectoratului Scolar si a cadrelor didactice din Universitate, care trebuie sa indemne studentii la cercetare. Trebuie sa producem, nu sa importam de la altii. Sa nu lasam pe altii sa ne speculeze potentialul economic si uman!“.

Poate ca tocmai de aceea aparatul de colectat veninul s-a bucurat de un asa mare succes. Pentru ca ideea realizarii dispozitivului Jan Gilcescu a pornit de la „visul romanului, in care altcineva (in acest caz, albina) munceste, si el culege roadele“.

 

Actiuni terapeutice:

Veninul de albine a fost utilizat de secole ca medicament tradițional pentru a trata o varietate de afecțiuni. Este cunoscut sub numele de apiterapie sau terapia cu venin de albine.

Conține o serie de compuși care au potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv:

 • Melitină: are proprietăți antiinflamatoare și analgezice
 • Apidină: are proprietăți antibacteriene și antivirale
 • Dopamină: ajută la reglarea stării de spirit și a mișcării
 • Histamină: ajută la dilatarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației
 • Noradrenalină: ajută la creșterea vigilenței și a atenției

Veninul de albine este utilizat în mod obișnuit pentru a trata următoarele afecțiuni:

 • Artrită: Veninul de albine poate ajuta la reducerea durerii și inflamației asociate cu artrita.
 • Dureri musculare și articulare: Veninul de albine poate fi utilizat pentru a trata durerile musculare și articulare cauzate de leziuni, suprasolicitare sau afecțiuni precum fibromialgia.
 • Alergii: Apiterapia poate fi utilizată pentru a trata alergiile prin desensibilizarea organismului la alergeni.
 • Astm: Veninul de albine poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea inflamației asociate cu astmul.
 • Afecțiuni autoimune: Unele dovezi sugerează că apiterapia poate fi benefică pentru persoanele cu afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul și scleroza multiplă.
 • Infecții: Veninul de albine are proprietăți antibacteriene și antivirale care pot ajuta la combaterea infecțiilor.

 

Mai multe informatii despre veninul de albine puteti citi pe Wikipedia in limba romana:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Apitoxin%C4%83

Va recomandam folosirea manusilor in timpul lucrului in stupina:

https://apinatura.ro/magazin/imbracaminte-apicola/manusi/manusi-apicole-din-piele-de-capra-cu-manecuta-ventilata/

 

 

Dacă sunteți începător, puteți pune întrebări pe grupul nostru de Facebook

https://www.facebook.com/groups/apinatura/

 

Sau puteți găsi răspuns pe un forum de apicultură

https://forum.stuparitul.com/

 

 

 

 

Informații suplimentare

Greutate 0,300 kg

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Veninul, Jean Gâlcescu”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și…