Apicultura

Pregatiri pentru iernat

Sunt intrebat deseori despre pregatirile pentru iernat.

Luna octombrie se apropie cu pasi repezi, este ultima luna in care mai putem interveni in intimitatea familiei de albine. Din experienta, incepand cu luna noiembrie si mai ales dupa 15 noiembrie, poate fulgui oricand.

Chiar si in octombrie, vor fi putine ferestre cu vreme calda, potrivita interventiilor in cuibul familiilor de albine. Noptile sunt reci, iar zilele calde si fara vant sunt poate jumatate din totalul lunii. Asa incat acest timp trebuie valorificat la maximum.

Trec rapid in revista lucruri cunoscute:

  • Restrangerea familiilor de albine pe masura puterii lor, exact la nivelul fagurilor acoperiti cu albina. Cand spun aceasta, ma refer la faptul ca inclusiv ultima rama trebuie sa aiba albina, pe partea dinspre diafragma. Acesta este un cuib bine strans.
  • Rezerve de miere suficiente in toate ramele pe care se ierneaza. Progresiv, mai incarcate catre margini si doar cu coronite in zona centrala. In spatiul de sub coronite, albinele isi vor forma ghemul, intrand cu capul in celulele goale din zona centrala a stupului si intalnindu-se in fundul celulei, strangandu-se si mentinand caldura, limitand consumul, intrand intr-o stare vecina cu hibernarea, care le ajuta sa isi mareasca durata de viata si sa se conserve ca indivizi.
  • Tratamentele contra Varroa, acest parazit de care albinele nu scapa niciodata, dar al caror numar trebuie mentinut la un nivel cat mai scazut. Exista o multitudine de tratamente, cele mai eficiente sunt cele de contact care au efect de lunga durata, daca folositi Varachet asigurati-va ca ultima doza este efectuata in absenta puietului, atunci este cel mai eficient. Datorita efectului sau rapid, poate fi folosit in acelasi timp si ca o testare a gradului de infestare, chiar daca au fost efectuate alte tratamente anterior.
  • Protejarea urdiniselor cu gratii contra soarecilor, care in aceasta perioada cand albinele sunt mai putin active, patrund in stupi.
  • Mentinerea temperaturii ghemului de iernat, prin instalarea in stanga si in dreapta ramelor pe care se ierneaza a unor pereti falsi din polistiren sau papura (diafragme), care reduc volumul stupului si asigura o buna izolare termica.
  • Protejarea intregii stupine contra curentilor de aer dinspre N-E, daca nu sunt asezati langa casa. Studiile au aratat ca protejarea stupinei cu panouri contra curentilor de aer pe perioada iernii asigura productii mai mari cu 50% in sezonul urmator, datorita pierderilor minime, dezvoltarii de primavara si startului bun.

Observati ca nu am spus nimic despre turte, este o moda aparuta in ultimii ani. Nu recomand administrarea de suplimente proteice in aceasta perioada. Acestea isi au rostul primavara. Observati ca albinele nu consuma polenul, il depoziteaza. Pentru ce sa le administram suplimente proteice?! Cunosc apicultori mari, cu sute de familii, cu rezultate formidabile, care niciodata nu administreaza hrana proteica toamna, ci doar sirop, si doar pe parcursul culesului de polen, atat cat mai este. Si doar atat cat albinele trag, pentru ca la un moment dat ele se vor opri si din asimilarea siropului, nu-l vor mai trage, va ramane in hranitoare. Am facut deseori comparatia cu organismul uman. Mananca la ora 12 noaptea, sau la 1 noaptea, vezi apoi cum dormi. La fel si albinele.

Va asigur ca albinele vor ierna mai bine fara indopare de final de sezon, cu rezervele constituite de ele in timpul anului, daca apicultorul a fost responsabil si nu a recoltat sau a recoltat cu masura mierea din cuiburi. Din cuiburi se recolteaza o rama – doua, maxim trei, si doar din laterale. Exista o vorba intre apicultori: “Ii lasi miere, il lasi bun”. Din suplimentele administrate, ramele nu vor fi niciodata la fel ca acelea constituite natural de albine.

Am lasat la urma poate cea mai importanta operatiune de efectuat in octombrie. In decursul toamnei, in stupii care au avut puiet pana tarziu, in zona centrala a cuibului, chiar rama din mijloc, veti observa ca albinele care s-au nascut au consumat coronita de miere, deasupra zonei in care au eclozionat. Este valabil si pentru stupii cu matci de baza, nu neaparat cu matci tinere/roiuri, este stiut ca stupii cu matci bune, poate matci de un an – doi, inceteaza ouatul devreme, iar aceia sunt cei mai buni stupi anul viitor. Deci in zona centrala, in rama din care s-a nascut puietul, veti observa ca acea rama nu mai are nici puiet, nici miere. Pentru ca puietul a iesit si a mancat coronita. Ce sa caute o rama goala in mijlocul cuibului? Departati usor ramele cu dalta, asigurand spatiu, scuturati acea rama goala de albinele aflate pe ea, cu grija sa cada toate in stup, alegeti pentru aceasta o zi calda si eliminati acea rama. Lipiti apoi la loc ramele din stanga si din dreapta, iar acesta este cel mai bun impachetaj si restrangere de cuib pe care o puteti face.

In speranta ca informatiile v-au fost de folos sau macar ati recapitulat lista de operatiuni necesar de efectuat, ca v-am atras atentia asupra importantei lor si a timpului scurt, va urez spor la lucru si iernare usoara, cu pierderi minime.

Constantin Visan

2 thoughts on “Pregatiri pentru iernat

  1. ianc.benoni spune:

    Mulțumim ptr.tot!
    Iernare ușoară!Ramele de la rezervă le țineți afară în lăzi și iarna?

    1. APINATURA spune:

      Da, ele stau afara mereu. Am invatat minte 🙂 cand locuiam la bloc, odata le-am dus in boxa, in subsolul blocului. Le-am asezat frumos pe rastel, m-am chinuit sa le car la oras, le-am coborat pe scari. Am facut un efort, dar m-am gandit ca vor sta foarte bine. Apoi in primavara-vara… crescatorie de fluturi. Loc inchis, temperatura constanta, intuneric. Am innebunit vecinii de la parter. Am pus „closca pe oua” 🙂 Apoi le-am pus in pavilion, in urmatorul an. Le-am asezat cu atentie, am facut pachete, am pus naftalina printre ele, le-am infoliat, nu aveau pe unde sa intre, erau tratate. Dupa o vreme, trecand pe langa rame, am auzit un fosgait. Erau pline de fluturi. In alt an, le-am tinut in casa, in casa de la tara. Umblau fluturi pe tavane, aprindeam lumina si ma ingrozeam. DE ATUNCI LE TIN AFARA. Vin prieteni la mine si se minuneaza: „uite ce bine stau ramele aici!” Cred ca sunt curentii de aer. Pun paleti, la poloboc, pe pietre, ridicati un pic de la sol. Pun ramele in corpuri mai vechi de stupi, cu distanta intre ele, 8 in loc de 10. Le tratez cu Belthirul https://apinatura.ro/shop/tratament-contra-moliei-cerii-gaselnitei-belthirul/ De atunci nu mai stiu cum arata fluturii sau gaselnita. Mai mult, aceste corpuri care nu sunt perfect etanse cu rame la rezerva, sunt capcana pentru roiuri. In fiecare an se aseaza cateva 🙂

Lasă un răspuns