169,00 lei (TVA inclus)

Varromed, soluție acid oxalic 44% + acid formic 5%, dispersie 555 ml.

2 în stoc

Adaugă la Dorințe
Adaugă la Dorințe
EAN: 2000000015712 SKU: 10550 Categorie:

Descriere

Varromed, soluție acid oxalic 44% + acid formic 5%, dispersie 555 ml.

Tratament bio folosit in apicultura organica pentru combaterea varroozelor. Producator: BeeVital Austria. Substante active: acid formic si oxalic, alaturi de alti excipienti cu efect benefic. Mod de aplicare: pulverizare printre intervalele ocupate de albine. Mod de actiune: prin contact, substantele continute aderand la perii albinelor, care apoi se curata transmitand substantele in stup si asigurand un efect de lunga durata.

 

Ce conține Varromed?

VarroMed este o solutie lichida utilizata pentru combaterea varroazei la albine. Contine doi acizi organici:

 • Acid formic: 5 mg/ml
 • Acid oxalic dihidrat: 44 mg/ml (echivalent cu 31,42 mg acid oxalic anhidru)

Pe langa substantele active, VarroMed contine si alti excipienti, cum ar fi caramelul colorant (E150d).

Important: VarroMed este un medicament veterinar si trebuie utilizat conform instructiunilor de pe eticheta. Este important sa purtati echipament de protectie adecvat atunci cand manipulati produsul si sa evitati contactul cu pielea, ochii si mucoasele.

In Romania, VarroMed este disponibil sub forma de flacoane de 555 ml.

Mai multe informații despre Varromed puteți afla accesând site-ul

BeeVital

Varromed este acceptat în apicultura organică.

De câte ori pe sezon se folosește Varromed?

Varromed se utilizeaza de obicei o data pe sezon pentru a combate varroaza la albine. Cu toate acestea, este important sa monitorizati nivelul de infestare cu varroa si sa repetati tratamentul daca este necesar.

Iata cateva sfaturi pentru a determina daca este necesar un tratament repetat cu VarroMed:

 • Efectuati o spalare de control: O spalare de control implica luarea unui esantion de albine din stup si examinarea acestora pentru a identifica parazitii varroa.
 • Monitorizati comportamentul albinelor: Albinele infestate cu varroa pot fi mai slabe si pot avea dificultati la zbor. De asemenea, pot prezenta un aspect umflat sau umflat.
 • Urmariti mortalitatea albinelor: O rata crescuta a mortalitatii albinelor poate fi un semn al unei infestari severe cu varroa.

Important: Este important sa nu suprautilizati VarroMed, deoarece acest lucru poate duce la aparitia rezistentei la medicament. De asemenea, este important sa respectati instructiunile de pe eticheta si sa purtati echipament de protectie adecvat atunci cand manipulati produsul.

Pentru mai multe informatii despre utilizarea VarroMed, consultati un apicultor experimentat sau un medic veterinar.

Cine este producătorul Varromed?

VarroMed este produs de două companii, în funcție de regiune:

Europa:

 • Lichtenheldt GmbH: O companie germana cu sediul in Wahlstedt.
 • Labor L & S AG: O companie germana cu sediul in Bad Bocklet-Grossenbrach.

Restul lumii:

 • Beevital: O companie internationala cu sediul in Austria.

Este important de retinut ca, in functie de reglementarile locale, este posibil ca VarroMed sa fie comercializat sub un alt nume de catre un distribuitor local.

Puteti gasi mai multe informatii despre producatorii VarroMed pe urmatoarele site-uri web:

 

Este Varromed pe lista medicamentelor decontate prin Planul Național Apicol?

Din pacate, Varromed nu este pe lista medicamentelor decontate prin Planul National Apicol in 2024.

Lista medicamentelor autorizate si incluse pentru decontare in Planul National Apicol poate fi regasita pe pagina ICBMV, autoritatea care se ocupa de autorizarea produselor medicinale de uz veterinar, accesand la „nomenclator produse” specia tinta „albine”

http://www.icbmv.ro/ro/nomenclator-produse

 

Totusi, este important de retinut ca lista medicamentelor decontate se poate modifica periodic. De asemenea, apicultorii pot beneficia de alte forme de sprijin din partea statului, cum ar fi subventii pentru achizitionarea de medicamente apicole.

Pentru informatii actualizate cu privire la programele de sprijin disponibile apicultorilor, va recomandam sa contactati ANSV sau o asociatie de apicultori din zona dumneavoastra.

Care este schema de tratament a Varromed?

Schema de tratament cu VarroMed poate varia in functie de severitatea infestarii cu varroa, de perioada anului si de tipul de stup utilizat. Cu toate acestea, in general, se recomanda urmatoarea schema:

Momentul aplicarii:

 • Toamna, dupa sfarsitul culesului: Aceasta este cea mai recomandata perioada pentru tratamentul cu VarroMed, deoarece majoritatea albinelor batrane si infestate au murit deja, iar matca nu mai depune oua.
 • Primavara, inainte de inceperea culesului: Aceasta este o alternativa la tratamentul de toamna, dar este mai putin eficienta, deoarece varroa se poate multiplica rapid in primavara.

Doza:

 • Doza de VarroMed trebuie ajustata in functie de marimea coloniei de albine. Puteti gasi un tabel cu dozele recomandate pe eticheta produsului sau pe site-ul producatorului.
 • In general, se recomanda o doza de 15 ml de VarroMed pentru o colonie de 5.000 – 7.000 de albine. Doza trebuie crescuta treptat pentru coloniile mai mari.

Mod de administrare:

 • VarroMed se administreaza prin picurare directa pe spatiile dintre ramele stupului.
 • Este important sa purtati echipament de protectie adecvat, cum ar fi manusi, ochelari de protectie si o masca, atunci cand manipulati produsul.
 • Dupa aplicarea tratamentului, este important sa monitorizati coloniile de albine pentru a va asigura ca varroa a fost eliminata complet.

Recomandari suplimentare:

 • Este recomandat sa repetati tratamentul cu VarroMed dupa 2-3 saptamani pentru a va asigura ca ati eliminat toti parazitii.
 • De asemenea, este important sa utilizati VarroMed ca parte a unui program integrat de combatere a varrozei, care poate include si alte metode, cum ar fi tratamentele cu substante chimice alternative, tratamentele cu substante naturale si practicile apicole de igiena.

Important:

 • Inainte de a utiliza VarroMed, este important sa cititi cu atentie instructiunile de pe eticheta si sa respectati dozele recomandate.
 • Nu utilizati VarroMed in timpul culesului de miere, deoarece acest lucru poate contamina mierea.
 • Nu utilizati VarroMed la coloniile de albine slabe sau bolnave.

Prospectul produsului se poate găsi aici

Comisia Europeană – Varromed

Există o variantă românească a produsului Varromed?

Da, soluția zaharoasă de acid oxalic 3.5%, cu mod de administrare prin picurare, pe care o puteți găsi aici:

https://apinatura.ro/magazin/tratamente-albine/tratamente-bio/acid-oxalic-prin-picurare/

Vă recomandăm de asemenea și un alt produs BIO utilizat cu rezultate excelente în apicultura organică, acționând atât prin evaporare cât și prin contact: plăcuțe pe bază de timol

Ecostop 

https://apinatura.ro/magazin/tratamente-albine/tratamente-bio/ecostop/

Ce variante de tratamente BIO există în apicultura organică?

Apicultura organică oferă o gamă variată de tratamente BIO pentru a menține coloniile de albine sănătoase și productive, evitând în același timp utilizarea substanțelor chimice sintetice. Iată câteva dintre cele mai comune opțiuni:

1. Metode preventive:

 • Selecția naturală: Favorizarea coloniilor puternice și rezistente la boli prin reproducere selectivă.
 • Diversificarea surselor de hrană: Asigurarea accesului la o varietate de flori bogate în polen și nectar pe tot parcursul sezonului.
 • Managementul roiului: Practici apicole care promovează creșterea coloniilor sănătoase și reduc stresul, cum ar fi rotația ramelor și divizarea coloniilor.
 • Menținerea igienei: Curățarea periodică a stupilor și a echipamentelor pentru a preveni acumularea de agenți patogeni.

2. Tratamente naturale:

 • Acide organice: Acidul formic și acidul oxalic pot fi utilizate pentru a controla Varroa destructor, un parazit dăunător al albinelor.
 • Uleiuri esențiale: Uleiuri precum cimbru, eucalipt și mentă pot fi aplicate pentru a respinge dăunătorii și a dezinfecta stupii.
 • Probiotice: Suplimentarea coloniilor cu bacterii benefice poate ajuta la menținerea sănătății intestinale și la stimularea sistemului imunitar.
 • Plante medicinale: Plante precum cimbrișorul, urzica și usturoiul pot fi utilizate sub formă de ceaiuri sau siropuri pentru a trata diverse afecțiuni ale albinelor.

3. Alte metode:

 • Apicultura biotehnologică: Utilizarea tehnicilor de biotehnologie pentru a dezvolta albine rezistente la boli sau paraziți.
 • Terapia cu albine: Utilizarea înțepăturilor de albine ca tratament pentru anumite afecțiuni umane, o practică controversată cu dovezi științifice limitate.

Este important de reținut că eficacitatea tratamentelor BIO poate varia în funcție de o serie de factori, cum ar fi severitatea bolii, condițiile de mediu și practicile apicole specifice. Este recomandat consultarea unui apicultor experimentat sau a unui specialist în agricultură organică pentru a stabili cel mai bun plan de tratament pentru coloniile dumneavoastră de albine.

Mai multe informații despre apicultura organică și progresul științific puteți afla pe pagina Wikipedia în limba română

Wikipedia apicultură

 

 

Dacă sunteți începător, puteți adresa întrebări specifice în magazinele noastre – Giulești sau Tămâioara, pe chatul de WhatsApp 0744770505 însoțit de scurte filmulețe sau poze, ori pe grupul nostru de Facebook:

Grup Apinatura Facebook

 

Sau puteți găsi răspuns pe unul dintre forumurile pentru apicultură:

Forum Stupăritul

 

Vă așteptăm și cu recenzii aici, după achiziționarea acestui produs.

Cu drag,

Apinatura 

 

 

Informații suplimentare

Greutate 0,800 kg

Brand

Bee Science

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Varromed, soluție acid oxalic 44% + acid formic 5%, dispersie 555 ml.”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și…