7,00 lei (TVA inclus)

Picking pentru transvazarea larvelor selecționate și creștere artificială

50 în stoc

Adaugă la Dorințe
Adaugă la Dorințe
EAN: 5949551012580 SKU: 80150 Categorie:

Descriere

Picking pentru transvazare

“Pickingul chinezesc” cum mai este numita aceasta ustensila cu ajutorul carora se recolteaza larvele din celule, are o lungime de 12 cm si un varf subtire, decupat din pana de gasca.Cu ajutorul pickingului se pot ridica larve din celule cu precizie si rapid.

Operatiunea de transvazare cu picking pentru transvazare se refera la mutarea unei larve de albina, cu varsta si origine cunoscuta, dintr-o celula de fagure intr-o celula artificiala, in scopul cresterii selectionate a unei viitoare matci. Apicultorul creste asemenea matci „artificiale” selectionate in scopul imbunatatirii geneticii si al inmultirii familiilor de albine.

Transvazarea larvelor poate fi o activitate plină de satisfacții pentru apicultorii de toate nivelurile. Cu practică și răbdare, puteți stăpâni această tehnică valoroasă și vă puteți îmbunătăți semnificativ stupina.

Iată câteva dintre motivele pentru care ați putea dori să transvazați larve:

 • Creșterea matcilor: Prin transvazarea larvelor tinere în celule artificiale, apicultorii pot stimula dezvoltarea lor în matci noi.
 • Îmbunătățirea genetică a stupinelor: Prin selectarea larvelor din familii cu calități dorite și transvazarea lor folosind picking pentru transvazare, apicultorii pot introduce treptat acele calități în întregul stup.
 • Crearea de nuclee: Nucleele sunt colonii mici de albine utilizate pentru a crește noi matci, a poleniza culturile sau a extinde stupina. Transvazarea larvelor este o modalitate eficientă de a crea nuclee.

Se recomanda scurtarea celulelor pentru o cat mai buna observare a larvelor.

De asemenea, picking pentru transvazare este mult mai eficient in cazul ramelor inchise la culoare, in care s-a mai crescut puiet, pentru ca el “citeste” peretii celulei intrand usor pe sub larva, care de obicei pluteste pe un “pat” de laptisor de matca. In cazul fagurilor noi, este posibil ca pickingul sa perforeze fundul celulei.

Partea alba din plastic, care prin apasarea capatului creionului aluneca peste partea care detine larva, este tesita, astfel incat nu impinge ci ridica putin larva, fara a o rani. In acest fel larva este ridicata, transportata si depusa in celula de crestere.

Ce trebuie sa stim despre transvazare?

Transvazarea este operatiunea de mutare a unei larve de albina, de varsta prestabilita si origine cunoscuta, dintr-o celula normala intr-o celula speciala, in scopul virarii acesteia din cresterea fireasca spre dezvoltarea unei matci. Operatiunea se realizeaza cu ajutorul picking pentru transvazare.

Larvele care indeplinesc conditiile ideale de transvazare au varsta intre 12 si 24 ore. De asemenea, pana la varsta de 36 ore, larvele sunt luate in lucru si sunt transformate in matci de calitate. Ce depaseste 36 ore, de asemenea pot fi luate in crestere, insa calitatea matcilor scade simtitor comparativ cu a larvelor tinere, abia eclozionate din ou.

Cum deosebim larvele?

Intre 12-24 ore au dimensiunea un pic mai mare decat a oului, de asemenea sunt usor arcuite; de forma unei “banane”.

Intre 24-36 ore, au dimensiunea dubla fata de a oului; forma este a unei “jumatati de covrig”.

Dupa 36 ore, ocupa bine fundul celulei, dimensiunile sunt mari iar extremitatile tind sa se atinga.

Operatiunea in sine consta in introducerea picking pentru transvazare in celula, dupa scurtarea acesteia cu ajutorul unui cutit ascutit, prin spatele larvei (partea curbata a bananei) si ridicarea acesteia. Pickingul se tine mereu lipit de fundul celulei si se patrunde pe sub larva.

Care sunt beneficiile selectionarii matcii unui stup?

Selecția matcii este un proces important în apicultură, care poate aduce numeroase beneficii stupului. Iată câteva dintre ele:
Îmbunătățirea calității coloniilor:
 • Prin selectarea matcilor cu caracteristici dorite, cum ar fi prolificitate ridicată, temperament blând, rezistență la boli, se pot obține colonii mai puternice și mai productive.
 • Matcile de calitate vor produce mai multe albine lucrătoare, care vor aduna mai mult nectar și polen, ducând la o producție crescută de miere, propolis și polen.

 Reducerea bolilor și dăunătorilor:

 • Matcile sănătoase vor produce albine mai rezistente la boli și dăunători, reducând nevoia de a folosi tratamente chimice.
 • Selecția matcilor poate contribui la controlul varroa, un parazit care poate devasta coloniile de albine.

Îmbunătățirea temperamentului albinelor:

 • Matcile blânde vor produce albine mai blânde, care sunt mai ușor de manipulat și mai puțin predispuse la înțepături.
 • Acest lucru poate face apicultura mai sigură și mai plăcută pentru apicultori și pentru cei din jur.

Creșterea diversității genetice:

 • Selecția matcilor din surse diverse poate ajuta la menținerea diversității genetice în populațiile de albine.
 • Acest lucru poate face coloniile mai rezistente la boli și la schimbările climatice.

Prelungirea duratei de viață a coloniilor:

 • Matcile de calitate pot trăi mai mult, ceea ce înseamnă că coloniile vor fi mai productive pe o perioadă mai lungă de timp.
 • Acest lucru poate reduce costurile apicultorilor și poate crește profitabilitatea stupinelor.

Satisfacția apicultorului:

 • Selecția matcilor cu ajutorul picking pentru transvazare poate fi o activitate plină de satisfacții pentru apicultori folosind, care le permite să își îmbunătățească stupinele și să obțină rezultate mai bune.

Va mai recomandam si:

Cresterea Reginelor – Gilles Fert

Aceasta carte poate fi considerata „biblia” cresterii selectionate a matcilor de albine

https://apinatura.ro/magazin/carti-apicole/carti/cresterea-reginelor-gilles-fert-format-mare/

Mai multe discutii despre transvazare aici (Forum Stuparitul):

https://forum.stuparitul.com/viewforum.php?f=5&sid=71099bbc1943ffe2fdc3d18ed94994ef

Dimensiuni picking pentru transvazare:

Lungime

12 cm

Greutate

10 gr. 

Informații suplimentare

Greutate 0,010 kg
Dimensiuni 12 cm

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Picking pentru transvazarea larvelor selecționate și creștere artificială”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și…