Calendar lucrari


IUNIE APICOL

Vegetatia si timpul calendaristic ajung la maturitate in prima luna a verii si, de asemenea, familiile de albine se afla acum la apogeul dezvoltarii lor datorita numarului mare de albine care populeaza stupul.

Cel mai important fenomen astronomic ce are loc in aceasta luna este solstitiul de vara (21 iunie), inceputul verii astronomice, moment in care soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata cea mai mare, iunie fiind luna cu cea mai puternica insolatie.

La fel ca si in luna mai, activitatile specifice acestei perioade constau in principal in pregatirea familiilor de albine pentru valorificarea culesurilor, concomitent cu minimizarea factorilor care induc roirea.

In luna iunie flora melifera ofera culesuri abundente de nectar si polen, daca speciile respective vegeteaza in perimetrul razei economice de zbor (aproximativ 3 km) a albinelor cercetase si culegatoare. Regasirea unor plante cu importanta melifera mare si foarte mare pe suprafata de aproximativ 2.800 ha, cat cuprinde un cerc cu raza de 3 km ce are in centru stupina, trebuie sa constituie principalul factor de decizie in stabilirea vetrei de stupina, fie ea permanenta sau temporara. Un alt factor extrem de important in realizarea unor productii mari de miere marfa il reprezinta conditiile meteorologice, care, pe parcursul perioadei de inflorire a speciilor melifere, trebuie sa fie favorabile, adica timp calduros cu cer senin, fara precipitatii si fara vanturi puternice.

Culesurile specifice acestei luni sunt: teiul, coriandrul, mustarul, rapita de primavara, floarea - soarelui, faneata, zmeurul si zburatoarea in zona de deal si munte. Culesurile cele mai vizate de catre apicultori in aceasta luna sunt, totusi, teiul si floarea - soarelui.

Teiul, cu cele trei specii mai importante ca raspandire si interes apicol, infloreste incepand cu a doua decada a lunii iunie si continua pana la jumatatea lunii iulie. Durata cumulata de inflorire a celor trei specii poate ajunge pana la 30 de zile (in ordinea infloririi: teiul cu frunza mare, teiul cu frunza mica - pucios, teiul argintiu).

Conditiile ideale pentru o secretie buna de nectar la tei trebuie sa corespunda unei maxime diurne de 30 grade Celsius, insotita de umiditate atmosferica ridicata.

Floarea - soarelui infloreste incepand cu a doua jumatate a lunii iunie si continua cu prima jumatate a lunii iulie, in functie de tehnologia si zona de cultura, precum si de hibridul cultivat. Este o specie nectaro - polenifera care ofera o productie de miere apreciata la valori cuprinse intre 30 si 130 hg/ha. Durata infloririi este de 10 - 12 zile, iar conditiile pentru o secretie buna de nectar la floarea - soarelui trebuie sa corespunda unei minime diurne de peste 30 grade C pe fondul unor precipitatii care s-au manifestat cu 3 - 4 zile inainte. Pentru o maximizare a randamentului privind productia de miere, trebuie sa se aiba in vedere si valorificarea altor culesuri care sa se bazeze pe costuri minime de productie.

In vederea asigurarii unor conditii optime pentru valorificarea culesurilor din aceasta perioada se va interveni in sensul crearii spatiului necesar pentru prelucrarea nectarului si depozitarea mierii prin introducerea de faguri claditi si faguri artificiali, dar si prin adaugarea unor caturi suplimentare acolo unde este cazul. Fagurii cu miere, in afara de cei cu puiet, se trec la extractor (atunci cand nu exista alta posibilitate pentru crearea de spatii suficiente pentru prelucrarea nectarului si depozitarea mierii proaspete). Cu toate ca in timpul culesurilor abundente controlul stupilor se reduce la minimum pentru a nu deranja inutil albinele, trebuie avuta in vedere pentru aceasta perioada de evolutie a familiei de albine distrugerea botcilor in cazul familiilor care sunt intr-un stadiu avansat al frigurilor roitului, inversarea locurilor intre familiile cu manifestare accentuata de roire si familiile mai slabe, eventual formarea de roiuri artificiale (stoloni) prin ridicarea de rame cu puiet si albine. Mersul culesului se urmareste zilnic prin diferentele de greutate inregistrate la cantarul de control.

La efectuarea unor verificari de rutina in familiile de albine se va avea in vedere inlocuirea fagurilor vechi, inchisi la culoare, cu altii artificiali, cunoscandu-se faptul ca, odata cu cresterea generatiilor de puiet, diametrul celulelor scade, cu efecte negative asupra cresterii albinelor la dimensiunile normale si, implicit, asupra eficientei lor in activitate. Daca nu s-a realizat eliminarea acestor faguri negri inainte de extinderea puietului, inca din primavara, acestia se vor elimina treptat prin trecerea lor la marginea cuibului, pentru eclozionarea puietului existent si evitarea reinsamantarii de catre matca.

In scopul pregatirii familiilor de albine pentru transport se echipeaza stupii cu site de ventilatie in locul podisorului, se inchid urdinisele stupilor inaintea deplasarii doar atunci cand toata albina se afla in stup seara sau dimineata devreme, iar transportul se va face cu precadere pe timpul noptii si, pe cat posibil, fara bruscari. Odata ajunsi la vatra temporara, stupii se descarca si li se vor deschide urdinisele. Dupa ce albinele au facut zboruri de recunoastere, sitele de aerisire se vor inlocui cu podisoarele.

In cazul in care se suspecteaza un grad ridicat de infestare cu varooza, prin prezenta parazitilor pe albine se va proceda si la analizarea celulelor cu puiet de trantor prin descapacirea acestora cu ajutorul furculitei de descapacit si, in functie de situatia regasita, se poate aplica un tratament antivarroa cu cel putin 2 saptamani inaintea culesului important pentru a evita riscul poluarii mierii recoltate.