Informatii despre produsele noastre apicole

Stupina Apinatura
Stupina Apinatura
Stupina Apinatura

Informatii despre produsele noastre apicole

Informatii despre produsele noastre apicole

Miere naturala
Miere naturala

 

Mierea noastra este naturala si mai mult decat atat, este oferita la forma naturala, adica in starea ei de agregare corespunzatoare perioadei care a trecut de la recoltare: lichida, tulbure, cremoasa, “zaharisita”, desigur si in functie de specificul sortimentului.

Astfel, in ordinea cronologica a obtinerii sortimentelor in sezonul apicol:

 

MIEREA DE RAPITA

Apinatura rapita
Rapita

Se recolteaza de obicei la inceputul lunii mai, inaintea inceperii salcamului.

Este o perioada intensa pentru apicultori intrucat in unii ani, culesul de la rapita (final aprilie) se suprapune cu cel de la salcam (inceput de mai) si pentru a face diferentierea intre cele doua, mierea de rapita trebuie extrasa inainte ca albinele sa inceapa sa viziteze florile de salcam.

 

 

MIEREA DE SALCAM

Apinatura salcam
Salcam

Este cartea de vizita a oricarui apicultor.

Un apicultor care reuseste sa obtina miere de salcam cat mai transparenta (monoflora) arata ca se ocupa cu atentie de stupi, are familii puternice, rame noi si a extras rapita inaintea inceperii salcamului. La salcam, culesul este de scurta durata (8 zile) iar vremea capricioasa il poate compromite, gustul este special, culoarea unica, productia mica sau deloc iar aceste aspecte il fac foarte apreciat.

 

MIEREA DE AMORPHA

Apinatura amorpha

Amorpha

Apare in luncile raurilor, pe langa lacuri, de multe ori de-a lungul soselelor sau canalelor, pe terenuri virane dar cel mai mult in zonele inundabile de-a lungul Dunarii, putand fi intalnita pretutindeni.

Infloreste dupa salcam, se mai numeste “salcam pitic”, florile sale sunt mov-roz-portocalii, intens vizitate de catre albine, mierea foarte parfumata.

 

MIEREA DE MUSTAR

Floare de mustar
Floare de mustar

Greu de deosebit de sora “rapita”, mustarul se recunoaste prin inflorescentele adunate ca niste globuri de galben intens si mirosul mai intapator decat in cazul rapitei.

Mierea este de asemenea speciala, aducand la gust cu ghimbirul iar pentru apicultor asigura golul de cules intre salcam si tei.

 

MIEREA DE CORIANDRU

Coriandru
Coriandru

Se suprapune cu teiul si este o cultura specifica Dobrogei ca si șabla (busuiocul de miriste, care infloreste in august si ofera culesuri de 1 kg/zi in lipsa oricarui alt cules), inflorind in luna iunie si colorand campurile intr-un alb imaculat, ca si cum ar fi ninse.

Aceste culturi pot fi usor identificate de catre apicultori, este suficient sa mergi cu masina cu geamurile deschise, parfumul culturii de coriandru se simte de la zeci de km. Sau este suficient sa urci in varful unui deal si sa observi in zare, zone cu aspect alb. Mierea este bruna, extrem de parfurmata si gust de caramel/ciocolata/cafea fiind recomandata in afectiunile gastrice (singura miere alcalina, avand PH 7)

 

MIEREA DE TEI

Tei
Tei

Este culesul cel mai greu de “nimerit” de catre apicultor.

Chiar daca miroase, de multe ori teiul nu secreta nectar, este foarte sensibil la temperatura si conditiile meteo ba chiar in unii ani devine toxic pentru albine. Insa, este un sortiment specific tarii noastre (paduri masive de tei in jurul Bucurestiului si la Luncavita – Topolog, judetul Tulcea) facand deliciul consumatorilor din Germania, care il apreciaza extrem de mult, in anii in care se obtine si este de calitate (monoflor, cu caracteristici puternice si cristalizare uniforma, generata de maturare in faguri)

 

MIEREA DE FLOAREA – SOARELUI

Floarea soarelui
Floarea soarelui

Cel mai important cules pentru apicultori, asteptat intreg anul, cu familii dezvoltate la potential maxim si sperante de cules bun.

In anii prielnici (ii place canicula si temperaturi constant ridicate pe perioada inflorii, fara fluctuatii) asigura productia de miere a tarii noastre si poate salva un sezon apicol. In mod normal, este mierea cu care cei mai multi dintre noi sunt obisnuiti atunci cand se gandesc la “miere”, avand un gust neutru dar parfumat ca de pepene galben, culoarea galbena precum a cerii si cristalizare uniforma.

 

MIEREA DE MANA

Mana vegetala
Mana vegetala

 

In privinta acestei mieri inchise la culoare parerile sunt impartite; unii autori se refera la secretiile unor insecte, de unde albinele culeg substante dulci iar aceasta este varianta cea mai imbratisata de catre public, insa personal in cei peste 30 ani de apicultura nu am vazut niciodata asa ceva desi am realizat miere inchisa la culoare, vanata-visinie-ciocolatie, in luna septembrie. Personal sustin cea de a doua teorie, aceea a originii vegetale si a recoltarii de catre albine, de pe plante.

 

MIEREA DE ARMURARIU

Armurariu (anghinare)
Armurariu (anghinare)

 

Nu trebuie ignorata, in unii ani, pe terenuri virane cunoscute de catre apicultori sunt adevarate paduri de ciulini.

Uneori depasesc in inaltime statura unui om, culesul nu este atat de puternic dar in conditii potrivite de mediu el se poate intinde ca durata si atunci se poate obtine aceasta miere inchisa la culoare, usor amaruie si foarte buna pentru afectiuni ale ficatului (silimarina)

https://apinatura.ro/magazin/miere-si-produse-apicole/miere-din-stup/miere-de-anghinare-armurariu-1-kg/

 

MIEREA DE BALTA / MIEREA DE IZMA

Flora spontana de balta
Flora spontana de balta

Si aici sunt mai multe plante care contribuie la culesul albinelor, nu doar una singura asa incat cred ca denumirea corecta este “de balta” mai mult decat de “de izma”.

Sunt doua tipuri, piperita – mai inalta, pe tulpina, 30 cm si cea obisnuita “maciucata” – la firul ierbii, butoiasul, lemnia, toate inflorind in acelasi timp si oferind un bun cules de final de sezon si pregatire pentru iernat, albinelor. Personal, in anii in care primavara am avut cei mai buni stupi, am iesit din balta in noiembrie pe gheata pentru ca era singurul mod de a traversa zona.

 

Am omis poate mierea de salcie, mierea de pomi fructiferi, mierea de faneata si poate si alte sortimente, personal nu am recoltat, fie pentru ca in proximitatea mea nu le-am intalnit, fie ca s-au suprapus cu alte culesuri care m-au ocupat in acea perioada.

 

Informatii despre producator

Rama noua cu puiet
Rama noua cu puiet

 

  • Apicultor din anul 1997
  • Pastoral 1997 – 2004 cu deplasari pe distante lungi in intreaga tara si recunoasteri pentru o singura mutare de 1.000 km/zi
  • Numar maxim de stupi: 140 (anul 2009)
  • Record personal: 84 kg/stup media pe stupina (anul 2000)
  • Magazin apicol de traditie in piata Obor din Bucuresti (2004 – 2022)
  • Stupina stationara incepand cu anul 2008
  • Magazin propriu de desfacere a produselor apicole incepand cu anul 2022, acasa, in strada Tamaioarei 116B

 

 

Informatii despre locatie

Stupina noastra
Stupina noastra

 

Stupina noastra 3
Stupina noastra 

 

Stupina se afla in localitatea Solacolu, jud Calarasi

Magazinul de desfacere a produselor noastre din Bucuresti se afla in strada Tamaioarei nr. 116B, sector 2 Bucuresti. Disponibilitatea anumitor sortimente in functie de cum a fost anul apicol, o puteti observa pe site.

Magazinul de acasa
Magazinul de acasa

 

Magazinul de acasa
Magazinul de acasa

 

Comenzi online

https://apinatura.ro/categorie-produs/miere-si-produse-apicole/miere-din-stup/

 

Pregatim colete cu grija, fara incurcaturi si le livram in mai scurt timp.

 

 

Stupina noastra
Stupina noastra

 

Meritul este al naturii, noi doar ne straduim sa ii pretuim nemarginitele valente.

 

Cu drag,

Apinatura

Constantin Visan

Lasă un răspuns