Apicultura

Ianuarie apicol

Asa cum spunea dl. Popescu Ion, directorul tehnic al A.C.A. Romania in anii buni ai apiculturii, ianuarie este luna cea mai potrivita pentru… vizitarea vecinilor si intretinerea relatiilor cu acestia. Un mic cadou, un borcanel de miere, o vorba buna, intrebari legate de familia sau starea de sanatate a acestora, sunt binevenite.
In acelasi timp, ianuarie este prima luna din an, desi activitatea albinelor, in cazul familiilor puternice, a inceput odata cu solstitiul de iarna care a avut loc pe 21 decembrie, pentru ca anul apicol nu coincide cu anul calendaristic.

Ce trebuie sa stim despre viata albinelor in aceasta perioada?
Odata cu cresterea perioadei diurne, incet – incet albinele se desfac din ghem si incep activitatea de crestere a puietului si de schimbare a generatiilor de albine uzate cu albine tinere care vor asigura primele culesuri de nectar, primele zboruri si inmultirea progresiva a populatiei cu albine puternice, tinere si sanatoase. In aceasta perioada, temperatura cuibului creste pana la 35-40 grade Celsius, lucru usor de observat de catre apicultor prin simpla atingere a podisoarelor, care se va constata ca sunt calde, sub saltelutele care asigura impachetajul. In zilele calde, care permit eventual zboruri de curatire, se va observa ca albinele cauta sursele de apa, de asemenea semn al cresterii de puiet, avand nevoie de aceasta pentru prepararea hranei larvelor.

In stupina:
Multe lucrari nu sunt de efectuat in aceasta perioada, dar apicultorul trebuie sa asigure in primul rand linistea intregii stupine, convingandu-se ca albinele nu sunt deranjate de prezenta pasarilor, animalelor sau a oricaror factori care le pot perturba.
De asemenea, daca un control sumar este posibil in intreaga stupina, se vor indeparta sursele de umiditate sau inlocui elementele stupilor (podisoare, saltelute) acolo unde se constata ca acestea sunt umede, cu altele uscate de la depozit.
In exteriorul stupilor, se va curata zapada sau gheata prezenta eventual pe stupi sau pe scandurelele de zbor, asigurand respiratia, aerisirea si un mediu cat mai uscat pentru familia de albine, lipsit pe cat posibil de surse de umiditate in aceasta perioada. Urdinisele stupilor vor fi curatate de albinele moarte, in cazul zborurilor de curatire se vor aseza paie in fata stupilor. Se va asigura apa in stupina, necesara in zilele frumoase, care permit zborul, in proximitatea stupilor si din surse aflate in controlul apicultorului.

Un scurt control se poate face si prin ascultarea familiilor de albine cu un stetoscop medicinal. La o usoara ciocanire a stupului, zgomotul ghemului trebuie sa se amplifice si apoi sa revina la normal in cateva secunde, semn ca totul este in regula si acolo este prezenta matca precum si rezerve suficiente de hrana iar familia ierneaza in conditii normale. Un zgomot indelungat tradeaza o stare anormala iar acel stup trebuie controlat si remediata situatia.

Hraniri in aceasta perioada
Pot fi efectuate hraniri de stimulare sau de salvare, exista situatii (intr-un numar de 10% din cazuri) cand din diferite motive anumiti stupi raman fara rezerve suficiente de hrana pentru a-si putea continua activitatea pana la primele culesuri naturale. Consumul de hrana este ridicat in aceasta perioada, odata cu inceperea cresterii de puiet si este important sa salvam familiile de albine, de asemenea cantitatea de puiet se stie ca este direct proportionala cu rezervele de hrana, motiv pentru care administrarea de suplimente nu este deloc un lucru rau. Completarea rezervelor stupului cu suplimente adaugate de catre apicultor are un pronuntat caracter de stimulare a ouatului matcii, in special in aceasta perioada cand famiile de albine s-au trezit la viata si activitatea coloniilor s-a intensificat.
In luna ianuarie se recomanda administrarea de turte simple energetice.
Turtele proteice pot fi administrate incepand cu luna februarie si numai dupa efectuarea unui zbor de curatire intens.
In functie de puterea familiilor, consumul de hrana este de 1 – 1.5 kg in luna ianuarie si 2 – 3 kg in luna februarie!

In atelierul stupinei
Reconditionarea stupilor de rezerva, reevaluarea inventarului, topirea fagurilor vechi si reformarea acestora.

Particularitati luna ianuarie 2021
O luna bogata in precipitatii, semn ca ne putem astepta la un sezon apicol bun. Culturile de toamna se prezinta in conditii foarte bune (rapita) iar umiditatea din sol este binevenita pentru salcam.

Prin urmare:
– Asigurarea hranei
– Curatarea urdiniselor
– Mentinerea linistii in stupina
– Refacerea impachetajelor umede cu altele curate si uscate de la rezerva (podisoare, saltelute, chiar funduri)
– Pastrarea unei bune relatii cu vecinii prin vizitarea acestora
– Efectuarea unui necesar al inventarului apicol in functie de numarul de stupi si nevoi si asigurarea din timp a acestuia (rame, faguri, stupi), reconditionarea inventarului existent, intrucat in sezon nu este timp pentru asemenea operatiuni.

Lasă un răspuns