Ultima luna a iernii calendaristice, februarie este instabila din punct de vedere meteorologic.
Exista zile reci, cu ninsori abundente si viscolite precum si zile sau nopti senine, dar foarte geroase mai ales in prima parte a lunii; in a doua parte a lunii apar si zile primavaratice cu temperaturi de pana la +15ºC.
Aceste temperaturi fac posibile zborurile de curatire atat de benefice asupra sanatatii albinelor!
Pentru efectuarea zborurilor de curatire este necesara o temperatura de minim +10ºC la umbra.
In aceasta luna durata zilei creste, matca depune oua din ce in ce mai mult, cresterea puietului sporind consumul de hrana la 1,2 – 1,5 kg/luna sau 50g zi, dublu fata de perioada de inactivitate. La ascultare, zumzetul familiilor sanatoase devine ceva mai intens, dar uniform.
In luna februarie apicultorul trebuie sa actioneze in urmatoarele directii, o parte dintre acestea fiind specifice lunilor de iarna:
- Verificarea periodica a stupinei pentru prevenirea deranjarii si nelinistirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau pasari;
- Indepartarea fara zgomot a ghetii si a zapezii neafanate de pe scandurelele de zbor ale stupilor;
- Desfundarea urdinisurilor de albinele moarte si pregatirea vetrei de stupina pentru zborurile de curatire;
- Stimularea efectuarii zborului de curatire atunci cand vremea favorabila permite acest lucru.
Zborul de curatire al familiilor de albine da informatii pretioase despre starea de sanatate a familiei de albine, astfel:
- Familiile puternice il efectueaza pe parcursul a 30-40 minute; un numar redus de albine la zbor arata ca familia este slaba sau bolnava;
- Albinele care au un comportament de parca ar cauta ceva, fiind asezate pe peretii stupului arata ca familia nu are matca;
- Albine cu abdomenul umflat sau aparitia fecalelor pe scandurica de zbor denota faptul ca in stup exista miere in fermentatie sau albinele sunt bolnave de nosemoza;
- Prezenta resturilor de ceara in cantitate mare la urdinis, pe scandurica de zbor arata ca familia de albine a fost atacata de soareci.
Daca din familie nu ies albine, iar la lovirea cu mana a peretelui din fata al stupului acestea nu reactioneaza inseamna ca familia a pierit. Acesti stupi se inchid la urdinis pentru a nu patrunde albinele hoate la inceputul primaverii.
Pentru stimularea si controlul zborului de curatire, in zilele insorite ale lunii februarie se poate inlatura impachetajul existent al stupilor si chiar capacele stupilor.
Daca in fata stupilor exista zapada, sub scandurelele de zbor se pot aseza paie, direct pe pamant, peste zapada, pentru ajuta albinele amortite, care pot cadea odihnindu-se pentru un nou zbor spre urdinis.
Este importanta continuarea supravegherii modului cum ierneaza familiile de albine, prin analiza zumzetului albinelor (controale auditive periodice) si prin analiza „foii de control” pusa pe fundul stupului ori de cate ori timpul permite acest lucru.
Se efectueaza completarea rezervelor de hrana la familiile ce au rezerve insuficiente, prin administrarea de turte din pasta de miere si zahar pudra.
Pentru prevenirea nosemozei este bine ca turtele de zahar sa fie preparate cu extracte de plante (ex. Protofil) doza fiind de 340 ml / 10 kg de pasta obtinuta, avand grija ca Protofilul sa fie bine omogenizat in sirop sau miere si apoi sa fie adaugat la zaharul pudra. Cea mai buna reteta pentru turtele energetice este atunci cand, framantand ca pe cozonac si adaugand zahar pudra, turtele nu se mai lipesc de mana. Turtele cu aceasta consistenta nu curg si sunt usor consumate de catre albine.
Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine, turtele proteice nu se vor administra in aceasta luna daca, la cel putin 2 saptamani de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curatire, situatie greu previzibila; de aceea pentru mai multa siguranta este bine ca aceste turte sa fie administrate incepand cu a doua jumatate a lunii martie.
Completarea proviziilor se poate face si cu rame cu miere de la rezerva sau de la familiile unde se apreciaza ca exista un excedent (prin rapida apreciere a greutatii stupului); familia in cauza este introdusa intr-o incapere incalzita, se deschide si despacheteaza usor, se observa pozitia ghemului si se amplaseaza fagurii cu hrana lateral ghemului, astfel incat albinele sa ia contactul cu aceasta.
Administrarea turtelor se face direct pe vatra stupinei, in cantitate de 700g – 1kg/familie de albine, la interval de 2 – 3 saptamani, in functie de rezerva de hrana existenta in faguri, de puterea familiilor si de consumul acestora.
Se continua efectuarea lucrarilor care tin de asigurarea materialului si inventarului apicol pentru anul in curs, in functie de productia planificata si de aprecierea puterii stupinei la acest moment, presupunand ca acesta este efectivul cu care vom iesi in primavara (repararea, curatirea, dezinfectarea, vopsirea stupilor, incheierea si insarmarea ramelor, topirea cerii, achizitionarea fagurilor necesari).
Indreptarea starilor anormale aparute, prin:
- Interpretarea zumzetului albinelor, ca indicator in aprecierea starii familiilor de albine;
- Aprecierea resturilor existente pe fundul stupului, la urdinis sau in fata stupului;
- Eliminarea surplusului de umiditate, prin asigurarea unei ventilatii corecte a stupului, care sa elimine condensul, sa asigure oxigenarea si sa elimine dioxidul de carbon;
- Inclinarea stupilor catre peretele frontal, pentru scurgerea apei;
- Identificarea familiilor bolnave, stabilirea cauzei si indreptarea acestor familii;
- Unificarea familiilor orfane cu alte familii, mai slabe, sau introducerea unei matci de la rezerva (acolo unde acestea exista) la familiile orfane observate in timp util; aceste interventii se fac in zilele calde, insorite, fara vant si cu cel putin 12ºC.