Va place noul site Apinatura?

Lucrari apicole luna iulie


Evenimentul lunii:
La Sf. Ilie (20 iulie), "se taie buduroaiele", astfel incat albinele sa aiba timp sa-si refaca rezervele.

Iulie apicol

A saptea luna calendaristica, luna lui "cuptor", isi revarsa torentele de caldura din vazduh. Soarele stralucitor, razele ultraviolete dimineata si calorice peste zi redau tabloul acestei luni de vara care de obicei este deosebit de fierbinte. Uneori, fronturi de aer oceanic, cu furtuni si ploi repezi forfecate de descarcari electrice completeaza tabloul acestei luni de vapaie pe teritoriul tarii noastre.

Dupa incheierea culesurilor de vara, ritmul de dezvoltare al familiilor de albine incetul cu incetul se reduce. Totodata datorita uzurii, numarul albinelor culegatoare se micsoreaza de la o zi la alta iar in conditiile zonei de stepa, din lipsa plantelor nectaro - polenifere, in aceasta perioada zborul albinelor scade si mai mult iar matcile isi reduc ouatul.

In aceste conditii familiile de albine incep sa se pregateasca pentru iernare: izgonesc trantorii si datorita reducerii ouatului matcilor hranesc un numar mai mic de larve.

Numarul albinelor din familii scade si el pe zi ce trece ramanand in stup multe albine varstnice uzate fiziologic, care nu pot asigura o iernare normala a familiilor.

In Delta Dunarii si in zonele inundabile ale acesteia unde infloreste flora de balta precum si in zona colinara de la faneata si trifoi alb in anii ploiosi, albinele pot beneficia de unele culesuri de intretinere care favorizeaza reinceperea activitatii in stupi. Astfel, albinele aduc nectar si polen, matcile mai bine hranite isi reiau ouatul, familiile cresc mai mult puiet si aportul de nectar si polen intregesc rezervele de hrana pentru sezonul rece.

Practic odata cu incheierea culesurilor de vara, incepe si pregatirea familiilor de albine in vederea iernarii si de modul in care acestea vor fi ingrijite in lunile urmatoare (august si septembrie) depinde in mare masura iernarea fara pierderi a familiilor si dezvolatarea acestora in sezonul de primavara.


Lucrari de executat in aceasta perioada:

- continuarea recoltarii fagurilor si extractia mierii realizata de la culesurile de vara;
- oprirea in stupi a fagurilor cu miere si pastura necesari pentru buna iernare a familiilor de albine;
- reorganizarea cuiburilor familiilor de albine lasand in stupi numai fagurii cu miere, polen si fagurii cu puiet. Fagurii goi sau cu miere putina se scot din stupi sau se descapacesc si se aseaza dupa diafragma pentru a fi goliti de miere de catre albine;
- prevenirea declansarii furtisagului prin restrangerea cuibului si micsorarea urdiniselor;
- administrarea de hraniri stimulente in perioadele lipsite de cules pentru cresterea de albine tinere;
- intarirea familiilor de albine nou formate in lunile precedente, cu faguri cu puiet, miere si polen;
- pregatirea si executarea transportului stupilor pe vatra de iernare sau in localitati in care a inflorit otava, dovlecii din culturile intercalate, floarea - soarelui tarzie, bostanarii sau flora din zona inundabila si din Delta Dunarii;
- protejarea fagurilor goi scosi din stupi si care se trec in rezerva stupinei;
- continuarea, in cazul familiilor bolnave, a tratamentelor pentru loca europeana, loca americana si puietul varos.

Apinatura

Comentarii