Va place noul site Apinatura?

Lucrari apicole luna august


August apicol

A opta luna calendaristica, "gustarul", se caracterizeaza printr-un cer de un albastru deosebit, cu un soare afectiv si calduros, cu precipitatii reduse, cu multe zile frumoase si calduroase.

In aceasta luna conditiile de clima si cules sunt din ce in ce mai putin favorabile pentru cresterea de puiet si mentinerea puterii familiilor de albine din stupine. Astfel, noptile devin mai lungi si in zonele de stepa sursele de cules se reduc considerabil.

Zona colinara si suprafetele de teren din zona inundabila si Delta Dunarii raman singurele teritorii in care se intalneste inca o vegetatie care mai produce nectar si polen pe care albinele il culeg de la trifoiul alb, de la otava ramasa dupa cosirea fanetelor si care incepe sa infloreasca precum si de la vegetatia din flora spontana care creste in locurile umede.

In aceasta perioada, pe masura ce albinele care au participat la culesurile de vara continua sa moara, puterea familiilor se reduce si se intesifica actiunile de pregatire a familiilor de albine pentru sezonul apicol al anului urmator.

Lucrari de executat in aceasta perioada:

- continuarea lucrarilor de organizare a cuiburilor prin indepartarea fagurilor goi, descapacirea dupa diafragma a fagurilor cu miere putina, echilibrarea si eventual completarea cu faguri cu miere sau cu sirop a rezervelor a rezervelor de hrana pentru iernare si in caz de nevoie se actioneaza pentru indepartarea starilor necorespunzatoare din familii;

- schimbarea din familii a matcilor necorespunzatoare si inlocuirea acestora cu matci tinere prolifice;

- administrarea de hraniri stimulente pentru intensificarea cresterii de puiet;

- stramtorarea urdinisurilor in vederea evitarii furtisagului la stupi;

- efectuarea cu prilejul organizarii cuiburilor si a unui examen clinic al familiilor de albine si in caz de nevoie aplicarea de tratamente specifice pentru combaterea varoozei, puietului varos, a locei americane si europene;

- conservarea fagurilor goi depozitati in dulapuri, corpuri de stupi si magazine prin afumarea acestora contra gaselnitei, cu sulf impregnat in batoane speciale;

- reconditionarea, dupa caz, a corpurilor, fundurilor si capacelor de la stupii care urmeaza sa adaposteasca familiile de albine in perioada de iarna.

Apinatura

Comentarii